Rodusta

Muutama sananen rodusta…

Cairn on lähtöisin Skotlannin ylämailta, jossa on aina käytetty pieniä matalajalkaisia terrierityyppisiä koiria apuna muun muassa kettujen metsästämisessä. Pienen kokonsa vuoksi nämä koirat mahtuivat luoliin ja louhikkoihin ja ajoivat sieltä riistan esiin metsästäjien ammuttavaksi. Näistä luolakoirista polveutuu skyen-, skotlannin-, cairn- sekä valkoiset länsiylämaanterrierit.

”Lyhytkarvainen, pystykorvainen skyenterrieri” sai vuonna 1910 rotunimensä Cairnterrieri. Nimi ”CAIRN” on gaelin kieltä ja tarkoittaa kivilouhikkoa.

Cairn on luonteeltaan rohkea ja avoin ja tämän vuoksi mainio seurakoira. Luolakoiran työhön sopivan rakenteensa vuoksi se on mainio, väsymätön ulkoilukaveri. Cairn on aktiivinen pikkukoira, joka tarvitsee runsaasti toimintaa. Se on myös hyvin seurallinen ja viihtyy useamman koiran laumassa. Metsästysvietti on useimmilla yksilöillä tallella ja tilaisuuden tullen Cairn tätä taitoa varmasti käyttääkin.

Terrierien tapaan, useimmilla yksilöillä on rutkasti omaa tahtoa ja itsepäisyyttä. Tästä johtuen koira tarvitsee johdonmukaisen koulutuksen jo pienestä pitäen. Sille pitää tehdä selväksi kuka on johtaja, mikä on sallittua ja mikä ei tai muuten käyttää tilaisuutta hyväkseen.

Cairnin turkki voi olla lähes minkä värinen vain; vehnästä lähes mustaan. Rakenteeltaan turkki on kaksikerroksinen säänkestävä: päällä on karkea peitinkarva ja alla pehmeä pohjavilla. Turkin hoitoon kuuluu viikottainen kampaus. Vartavasten turkkia ei tarvitse pestä, ellei koira ole likainen. Cairnin turkinhoitoon kuuluu myös trimmaaminen, turkki trimmataan sormilla nyppimällä. Kotikoirankin turkki trimmataan 2-3 kertaa vuodessa, näyttelykoiran useammin. Hoidetusta turkista ei karvaa juuri lähde. Cairnterrierikerho järjestää ajoittain trimmauskursseja, johon taitoa voi mennä opettelemaan.

Cairn on mainio harrastuskoira: ketteryytensä vuoksi se sopii hyvin agilityyn ja rodulla on myös oikeudet luolakokeisiin. Nykyään Cairn on suosittu rotu näyttelykehissä.

Suuri koira pienessä paketissa kuvaa enemmän kuin hyvin tätä pientä suurisydämistä kaveria.

Mikäli mieleesi nousee jotain kysyttävää, ota rohkeasti yhteyttä –kerron mielelläni lisää.

Lähteet:
Cairnterrieri kerhon internet-sivut
Tapio Eerola: Suomen koirarodut. Tammi 2004.