Rotumääritelmä

Cairnterrierin rotumääritelmä

FCI:n 24.06.1987 hyväksymän rotumääritelmän  mukainen. Käännös SKL-FKK:n hyväksymä 9.5.1989 Brittiläinen rotu

Yleisvaikutelma Ketterä, valpas, sievistelemättömältä ja luonnolliselta vaikuttava. Nojaa  seistessään eturaajoihinsa. Raajat voimakkaat. Rintakehä syvä. Liikkeet hyvin  vapaat. Karvapeite säänkestävä.

Ominaspiirteet Toimeliaalta, rohkealta ja kestävältä vaikuttava.

Luonne Peloton ja iloinen. Itsevarma, mutta ei riidanhaluinen.

Pää Pieni, mutta sopusuhtainen runkoon nähden. Runsaskarvainen. Kallo  leveä. Otsapenger selvä ja silmien välissä selvästi tunnettava vako. Kuono  voimakas. Leuat vahvat, mutta eivät liian pitkät eivätkä raskaat. Kirsu musta.

Silmät Etäällä toisistaan, keskikokoiset, tumman pähkinänväriset, hieman painuneina  kulma- karvojen varjossa.

Korvat Pienet, teräväkärkiset, iloisesti pystyt; eivät liian lähekkäin eivätkä  liian runsaan karvan peittämät.

Purenta Hampaat suuret. Säännöllinen ja täydellinen leikkaava purenta, ts. alaleuan  etuhampaat koskettavat tiiviisti yläleuan hampaiden taka- pintaa. Hampaat  suorassa kulmassa luihin nähden.

Kaula Kauniisti runkoon liittyvä, ei lyhyt.

Eturaajat Lavat viistot. Raajat keskipituiset, karkeakarvaiset. Luusto vahva, mutta ei  liian raskas. Kyynärpäät eivät ulkonevat.

Runko Selkä suora, keskipituinen. Kylkiluut hyvin kaarevat, rintakehä syvä,  lanne vahva ja taipuisa.

Takaraajat Reidet hyvin vahvat ja lihaksikkaat, polvikulmat hyvät, mutta eivät liialliset.  Kinner matala, kinnervarret takaa katsoen yhdensuuntaiset.

Käpälät Etukäpälät takakäpäliä suuremmat ja voivat kääntyä hieman ulospäin.  Päkiät paksut ja vahvat. Litteät, kapeat tai hajavarpaiset käpälät sekä pitkät  kynnet virheitä.

Häntä Lyhyt, kuitenkin sopusuhtainen kokonaisuuteen nähden. Runsaskarvainen, ei  kuitenkaan huiskumainen. Iloisesti pystyssä. Ei liian korkealle tai matalalle  kiinnittynyt. Hännänkärki ei saa kääntyä selkää kohden.

Liikkeet Askel vapaa ja sulava. Eturaajat ojentuvat pitkälle eteen.  Takaraajoissa voimakas työntö. Kintereet eivät liian lähellä eivätkä liian  kaukana toisistaan.

Karvapeite Hyvin tärkeä. Säänkestävä, kaksikerroksinen. Peitinkarva runsas ja karkea, ei  jäykkä, vähäinen laineikkuus sallitaan. Aluskarva lyhyt, pehmeä ja tiivis. Avoin  turkki virheellinen.

Väri Kerman- tai vehnänvärinen, punainen, harmaan eri sävyt, melkein musta.  Juovikkuus kaikissa edellä mainituissa väreissä hyväksytään. Tumma väri korvissa  ja kuonossa hyvin tyypillistä. Täysin musta, valkoinen tai musta ruskein merkein ovat virheellisiä värejä.

Koko Säkäkorkeus noin 28-31 cm, mutta suhteessa painoon. Ihannepaino 6-7,5 kg.